Type to search

Ostropest plamisty – niedoceniany sprzymierzeniec w walce z kilogramami

Ciało i zdrowie Diety

Ostropest plamisty – niedoceniany sprzymierzeniec w walce z kilogramami

Share

Ostropest plamisty to bogata w sylimarynę roślina, której pozytywne działanie znano już w starożytności. Teraz, wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa i ciągłymi poszukiwaniami naturalnych metod leczenia będących alternatywą dla farmaceutyków, coraz częściej gości w naszych domach – nie tylko w apteczkach, ale również na półce z kosmetykami.

Wśród licznych właściwości ostropestu plamistego zdecydowanie warto wymienić jego zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Wspomaga on jej regenerację i odtruwanie. Wykazuje się także silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Doceniony został również jako skuteczny składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych i preparatów do pielęgnacji włosów.

Olej z ostropestu

To jednak tylko niektóre z licznych właściwości tej wciąż niedocenianej rośliny. Jej korzystny wpływ na nasz organizm nie ogranicza się jedynie do walorów leczniczych. Olej z ostropestu jest bowiem doskonałym środkiem „torującym” nam drogę do wymarzonej sylwetki. Podstawą zdrowego i trwałego odchudzania powinna być zbilansowana dieta oraz regularny wysiłek fizyczny. Warto jednak wspomóc organizm w walce ze zbędnymi kilogramami posiłkując się tym, co dała nam natura. Zawarte w ostropeście składniki mineralne i substancje odżywcze działają dobroczynnie na cały układ pokarmowy, regulując jego pracę, a także uwrażliwiając tkanki na insulinę. Dlatego też coraz częściej jest on stosowany przez osoby ze zdiagnozowaną insulinoopornością oraz borykające się z zespołem metabolicznym.

Sprawdź także:  Czarnuszka siewna - prawdziwy dar natury

Zalety ostropestu

Główną zaletą ostropestu, która pośrednio wpływa na redukcję masy ciała, jest jego wspomniane działanie na wątrobę. To właśnie tu zachodzą procesy związane z metabolizowaniem tłuszczu, który tym samym szybciej ulega procesom trawiennym. Chcąc rozprawić się z nadmiarem kilogramów powinniśmy w naszej kuchni zawsze mieć pod ręką również ostropest mielony. W przeciwieństwie do oleju, zmielone ziarna są bogate w błonnik pokarmowy, który sprawia, że dłużej odczuwamy sytość po posiłku, a tym samym unikamy podjadania, co również nie pozostaje bez wpływu na naszą sylwetkę.

Jak stosować ostropest plamisty

Zanim jednak wprowadzimy tę roślinę do naszego jadłospisu, warto wiedzieć, jak stosować ostropest plamisty. W przypadku oleju dzienna dawka nie powinna przekraczać 2-3 łyżeczek. Z uwagi na jego delikatny, lekko orzechowy smak możemy spożywać go bezpośrednio lub użyć jak dodatek do surówek i sałatek. Wówczas wspomoże on przyswajanie składników odżywczych zawartych w warzywach. Coraz częściej olej ten pojawia się w przepisach kulinarnych, gdzie wykorzystywany jest do skrapiania kasz czy makaronów. Z kolei zmielone ziarna możemy dodawać do jogurtów, zup, kanapek, a nawet owsianki i deserów. Należy jednak pamiętać, że występujący w takiej postaci ostropest zawiera dużo błonnika, dlatego nie powinniśmy przekraczać dziennej dawki 2 łyżeczek.

Zainteresują Cię także

Tags

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *