Jagody goji
Share
Jagody goji są bogactwem witamin i minerałów. Są to również bardzo smaczne owoce, które wyglądem przypominają żurawinę. Są one bogate w antyoksydanty, które wykazują się działaniem antynowotworowym.
Oprócz tego, podnoszą odporność i stymulują układ immunologiczny do walki z wirusami. Obniżają ciśnienie krwi więc polecane są dla osób, które borykają się ze zbyt wysokim. Oprócz tego, regulują one poziom cukru oraz cholesterolu. Owoce goji określane są mianem ,,super foods” z racji swoich licznych właściwości zdrowotnych. Nasiona goji wykorzystywane są już w medycynie chińskiej i tybetańskiej od około 2500 lat. Wspomagają one układ pokarmowy i stymulują ruchy robaczkowe, przeciwdziałają zaparciom. Są one nawet pomocne w reumatyzmie. Pozytywnie wpływają one także na pracę oczu, stawów oraz kości. Jagody goji charakteryzują się działaniem zarówno oczyszczającym jak i wzmacniającym.
Jagody goji – właściwości
Owoce goji są doskonałym źródłem witaminy C, dlatego są takie skuteczne w walce z wirusami. Oprócz tego posiadają one witaminy z grupy B: B1, B2 oraz B6. Wyżej wymieniona witamina B1 czyli tiamina współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wspomaga ona również pracę mięśni oraz serca. Przeciwdziała ona chorobom układu krążenia. Natomiast witamina B2 czyli ryboflawina zawarta w tych owocach współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i tym samym zapobiega ona anemii. Ta witamina jest również niezbędna do sprawnego działania wzroku. Ostatnia z witamin, czyli B6 jest to koenzym, który korzystnie wpływa na wygląd skóry. Równoważy ona również hormony w organizmie. Owoce goji również są bogate w żelazo, które z kolei jest ważnym składnikiem hemoglobiny. Żelazo dotlenia komórki, przeciwdziała anemii. W składzie wyżej wymienionych jagód znajduje się również cynk oraz selen. Oba pierwiastki wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Neutralizują one również wolne rodniki, a także wzmacniają układ immunologiczny.
Jagody goji – przepisy
Jagody goji mogą stanowić samodzielną, smaczną przekąskę. Można je również dodawać do porannej owsianki wraz z bananem, orzechami i innymi, dowolnymi owocami. Są one w smaku lekko kwaskowate i wspaniale podkreślają smak potraw. Z ich użyciem można również zrobić pyszny i odżywczy szejk. Do zrobienia koktajlu potrzebna jest garść świeżych truskawek, jeden średni banan oraz nieduża garść jagód goji. Po zmiksowaniu składników można do nich dodać niedużą ilość miodu. Koktajl jest gotowy do wypicia od razu po jego przyrządzeniu.
Be Social