Morele świeże i suszone – odżywcze i upiększające
Share

Morele są nie tylko niezwykle smacznym i aromatycznym owocem, nadającym się do jedzenia w stanie świeżym oraz w postaci suszu, ale też wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Swój piękny żółty kolor zawdzięczają beta-karotenowi, barwnikowi, z którego korzysta nasza wątroba do produkcji witaminy A. Beta – karoten wykazuje właściwości przeciwutleniające chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników, również tych, które przyczyniają się do powstawania najcięższych chorób cywilizacyjnych jak nowotwory czy cukrzyca.
Morele, właściwości
Morele niezwykle pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Zawierają żelazo, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C, PP i sporo błonnika, dzięki temu poprawiają pracę układu trawiennego a zawartość mikroelementów przyczynia się do zapobieganiu anemii. Spora ilość potasu zawarta w morelach pozytywnie wpływa na regulację ciśnienia krwi tętniczej i pracę nerek. Ważną, a często niedocenianą cechą moreli jest ich zasadowość. To dlatego powinny znaleźć się w diecie wszystkich tych osób, które albo już cierpią na nadkwasotę albo badania laboratoryjne wykazują u nich nadmierne zakwaszenie organizmu. Najczęściej są to osoby, które w swojej diecie wykorzystują zbyt duże ilości mięsa. Warto więc wzbogacić wówczas dietę właśnie o morele.
Morele posiadają też właściwości przeciwstarzeniowe , szczególnie pozytywnie działają na oczy a skórze nadają młody wygląd.
Morele suszone
Właściwości suszonych moreli opierają się przede wszystkim na zawartych w nich witaminach i mikroelementach. Warto dodać, że morela, również suszona nie traci swoich właściwości odżywczych oraz leczniczych. W takim samym stopniu pozostaje doskonałym przeciwutleniaczem w obu swoich zastosowaniach. Suszone morele posiadają tyle składników odżywczych, że uznaje się je za jedne z lepszych produktów zalecanych po długotrwałym wysiłku fizycznym. W takim przypadku poleca się choćby czekoladę czy właśnie suszone morele, które powodują przypływ nowych sił i energii.
Morele suszone zaleca się również wszystkim osobom zmagającym się osteoporozą. Obfitość fosforu, wapnia i witaminy B2 predestynują je do włączenia do codziennej diety osób narażonych szczególnie na łamliwość kości.
Kaloryczność moreli
Morele świeże są znacznie mniej kaloryczne od suszonych. 100 g świeżych owoców to ok. 47 kcal, natomiast tyle samo suszonych to już 284 kcal. Dlatego morele świeże, obecne na naszym rynku tylko sezonowo warto zjadać w tym stanie latem w dowolnych ilościach, natomiast suszone powinno się jeść przez cały rok i systematycznie, ale wystarczą 3-4 sztuki dziennie.
Be Social