Type to search

Jarmuż – zaskakująca odmiana kapusty

Ciało i zdrowie Diety

Jarmuż – zaskakująca odmiana kapusty

Share

Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Różne odmiany charakteryzują się odmiennym kolorem (fioletowy lub zielony), strukturą (liście proste i karbowane) oraz smakiem (delikatny lub goryczkowaty).

Jarmuż zalecany jest do spożywania na surowo. Podczas obróbki termicznej gubi znaczną część witamin i minerałów. Zawarty w nim błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Duża ilość witaminy C zadba o naszą odporność. Liście te bogate są również w witaminę K, która poprawia stan kości i odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. O wzrok i zdrową cerę zatroszczy się witamina A, której również jest w jarmużu dostatek. Jednak to nie wszystkie cenne składniki tej kapustnej rośliny. Na uwagę zasługują również tiamina (wspomaga układ nerwowy), ryboflawina (wspomaga układ odpornościowy i wspiera regenerację skóry) oraz wapń (zdrowy układ kostny), żelazo (dla zdrowej krwi), kwas foliowy (niezbędny podczas planowania ciąży jak i jej trwania).

Jak jeść jarmuż?

W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów z jarmużem w roli głównej. Możemy je spożywać na surowo, bądź poddawać obróbce termicznej.

Jedną z propozycji są chipsy. Aby je przygotować, należy usunąć twarde łodyżki z liści. Tak przygotowane listki rwiemy na małe części, które smarujemy tłuszczem (może być rafinowany olej kokosowy) i posypujemy solą i ulubionymi suszonymi ziołami. Tak przygotowane chipsy wkładamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika na kilka minut. Uważajmy na nie, ponieważ bardzo łatwo je przypalić.

Jarmuż można również dodawać do koktajli.

Koktajl z jarmużu świetnie smakuje jeśli dodamy np. sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy. Dobrym składnikiem będzie również awokado lub owoce leśne. Zamiast wody można użyć wodę kokosową, kefir lub ulubiony jogurt.

Sałatka z jarmużu zaskoczy gości, a posiłek dzięki niemu będzie pełny witamin i lekkostrawny. Liście te świetnie komponują się z marchewką i jabłkiem. Dodając por, ogórek kiszony, jogurt naturalny i przyprawy (sól, pieprz) i sok z połówki cytryny stworzymy niesamowitą kompozycję smaków, która zachwyci najwybredniejszych smakoszy. Równie dobrze smakuje sałatka w której zmieszamy jarmuż, pomidor (np. malinowy) i posiekaną natkę pietruszki. Dressingiem może być sos z jednej łyżeczki musztardy, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki octu winnego.

Jeśli wolimy jarmuż w postaci gotowanej, wystarczy wrzucić go do wrzątku na zaledwie 15 – 20 minut. Zmięknie, a jego smak stanie się delikatniejszy. Posiekany idealnie zgra się np. z makaronem lub kaszą.  Również świetnie sprawdza się jako dodatek do zup.

Tags

You Might also Like