Seler na zdrowie – zdrowie ze spiżarni
Share
Korzyści zdrowotne selera są ogromne ze względu na to, że jest doskonałym źródłem korzystnych enzymów i przeciwutleniaczy. Seler jest wypełniony niezbędnymi minerałami i witaminami, takimi jak kwas foliowy, potas, witamina B6, witamina C i witamina K.
Wartości odżywcze i zdrowotne korzyści selera zostały już dawno docenione, dzięki czemu to warzywo jest stosowane od wieków w medycynie ludowej. Regularne spożywanie selera może pomóc w ochronie zdrowia, w tym przede wszystkim układu krążenia. Co więcej, właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające selera sprawiają, że staje się idealnym pokarmem dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi, a także chorobami serca. Seler ma również wiele niesamowitych korzyści dla skóry, wątroby, oczu i zdrowia psychicznego.
Wartości odżywcze i korzyści zdrowotne selera
Większość ludzi wybiera łodygi selera, jednak jego liście i nasiona są również jadalne i działają pozytywnie na zdrowie. Na przykład liście selera stanowią doskonały dodatek do frytek i zup, więc nie unikaj ich w swojej kuchni.
Nasiona selera, które występują w postaci pełnej, w formie ekstraktu lub zmielone – mają same w sobie imponujące korzyści zdrowotne, ponieważ pomagają obniżyć stany zapalne i zwalczać infekcje bakteryjne. W niektórych częściach świata seler jest uprawiany przede wszystkim ze względu na korzystne nasiona. Nasiona selera są powszechnie stosowane jako przyprawa stosowana jako środek aromatyzujący i do wielu zastosowań leczniczych.
Spożywanie świeżego selera przynosi ogromne korzyści zdrowotne dzięki zawartym w nim witaminom i minerałom.
Liście selera są często dodawane do zup i frytek. Nasiona selera obecne w różnych formach, takich jak całe nasiona, mielone i ekstraktu, mogą zapewnić korzystne korzyści zdrowotne. Seler jest bogaty w witaminę B6, wapń, witaminę C, potas, witaminę A, kwas foliowy, witaminę K, błonnik i białko. Ponadto:
- Pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu
- Obniża stan zapalny
- Zapobiega lub leczy wysokie ciśnienie krwi
- Pomaga zapobiegać wrzodom
- Chroni zdrowie wątroby
- Korzyści dla utraty masy ciała
- Zwiększa trawienie i zmniejsza wzdęcia
- Zawiera właściwości przeciwbakteryjne zwalczające infekcje
- Pomaga zapobiegać zakażeniom dróg moczowych
- Może pomóc chronić przed rakiem
Regularne jedzenie selera pod każdą postacią może pomóc w zmniejszeniu spożycia kalorii w ciągu całego dnia i uzyskaniu odpowiednią ilość witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi. Z uwagi na swoją niską kaloryczność świetnie sprawdzi się podczas odchudzania.
Be Social