Type to search

Pokarmy, których powinna unikać kobieta w ciąży

Ciało Ciało i zdrowie

Pokarmy, których powinna unikać kobieta w ciąży

Share

Dla każdej kobiety ciąża to niezwykły czas, zwłaszcza, gdy jest to jej pierwsze dziecko. Jest to bardzo ważne 9 miesięcy, w trakcie których to właśnie od przyszłej matki zależy prawidłowy rozwój dziecka, dlatego jedną z najważniejszych rzeczy podczas ciąży jest odpowiednia dieta, pozwalająca dostarczyć obu organizmom niezbędne witaminy. W tym okresie kobieta nie troszczy się tylko o siebie, ale przede wszystkim o drugą, maleńką istotę, dlatego też warto wiedzieć  i być świadomym, tego, co powinno się znaleźć na naszym talerzu, a czego należy kategorycznie unikać. I to właśnie w tym drugim przypadku często pojawia się problem, ponieważ często nawet niewielkie ilości produktów niewskazanych w trakcie ciąży mogą zaszkodzić. Jakich pokarmów powinna zatem unikać kobieta w ciąży?

Czego nie jeść w ciąży?

  • Przede wszystkim należy unikać mocnej kawy oraz mocnej herbaty, ponieważ wypłukują one wapń z organizmu i zmniejszają przyswajanie żelaza. Oczywiście mówiąc o napojach, całkowicie zabroniony jest alkohol! Jest on dostępny nie tylko w pitnej postaci, ale także w ciastach czy cukierkach.
  • Całkowity zakaz dotyczy także surowego mięsa oraz owoców morza. Jeśli więc jesteś miłośniczką tatara lub sushi niestety te przysmaki muszą zostać wyeliminowane z codziennej diety. Dlaczego? Mogą zawierać bakterie i pasożyty, a ponadto być przyczyną zakażenia toksoplazmozą. Wśród mięs należy unikać także wątróbki, ponieważ oprócz dużej ilości żelaza, zawiera również dużo witaminy A, która w nadmiarze może zaszkodzić dziecku, a także smażonych mięs, zawierających dużą ilość niezdrowego tłuszczu. Z ryb należy wyeliminować makrelę królewską, rekina, miecznika i duże ilości tuńczyka.
  • Surowe jajka. Gdzie można je spotkać? W produktach takich jak tiramisu, majonez czy kogel-mogel. Mogą zawierać bakterie salmonelli.
  • Fast foody, słodzone, gazowane napoje, niezdrowe tłuszcze i wszelkiego rodzaju przetworzona żywność. Tu sprawa jest prosta. Te produkty najlepiej omijać nawet nie będąc w ciąży. Dostarczają one tak zwanych pustych kalorii, bez jakichkolwiek wartości odżywczych.
  • W diecie kobiety ciężarnej nie powinny się znaleźć serki pleśniowe, homogenizowane, ponieważ mogą w nich być bakterie listerii.
  • Należy pamiętać także o dokładnym myciu wszelkich owoców oraz warzyw!

Co poza jedzeniem jest jeszcze niewskazane w trakcie ciąży?

Wiemy już, co nie powinno znaleźć się na talerzu w trakcie ciąży i jakie pokarmy mogą zaszkodzić dziecku, warto zatem wspomnieć jeszcze o paru rzeczach, których również należy unikać w tym okresie.

  • Solarium oraz długie opalanie się na słońcu. Mogą być przyczyną znacznego osłabienia organizmu, pojawienia się na skórze plam, a także odwodnienia. Przebywając na słońcu należy stosować odpowiednie filtry, chronić głowę oraz pić duże ilości wody.
  • Gorące kąpiele, które powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, co może prowadzić nawet do poronienia.
  • Podnoszenie ciężarów, dźwiganie ciężkich przedmiotów. Nadmierny wysiłek może być bardzo niebezpieczny, powodować bóle stawów, kręgosłupa czy ramion i prowadzić do przeciążenia. Oczywiście ruch jest bardzo ważny, jednak niech będą to spokojne spacery lub treningi pod okiem i zaleceniami specjalistów.