Type to search

Odmiany gruszy w Polskich ogrodach i sadach

Ogród

Odmiany gruszy w Polskich ogrodach i sadach

Share

W Polsce mamy wielu rolników, którzy uprawiają swoją ziemię, hodują zwierzęta, prowadzą sady. Rolnicy w swoich sadach mają różne rośliny. Najwięcej w Polsce mamy sadów, w których rosną jabłka. Mamy też rolników, którzy hodują grusze.

Grusze to rośliny, których hodowlą i uprawą zajmują się nie tylko rolnicy. Często ludzie sadzą sobie jedno, czasem kilka drzewek obok domu aby móc zjeść sobie trochę gruszek. Grusze są wyjątkowo smacznymi i wartościowymi owocami, których uprawa nie jest łatwa.

Odmiany gruszy

Grusze w zależności od daty dojrzewania dzielimy na odmiany:

  • letnie – rosną na nich owoce deserowe, które nadaj się do bezpośredniego spożycia
  • jesienne- dają owoce deserowe, które także nadaj się na przetwory
  • zimowe- odmiany te przeznacza się do przechowywania

Letnie odmiany gruszy

  • Lipcówka kolorowa – odmiana, która rośnie bardzo wcześnie, dojrzewa w połowie lipca. Charakteryzuje się dużymi, soczystymi, słodkimi owocami. Nadają się one jedynie do bezpośredniego spożycia, ponieważ są nietrwałe. Drzewa rosną dość wolno, są odporne na choroby, nie są jednak zbyt wytrzymałe na mróz. Minusem tej odmiany jest nierównoczesne dojrzewanie owoców.
  • Fworytka – zwana także klapsą, to jedna z najczęściej spotykanych w ogrodach grusz, ze względu na świetny smak owoców. Dojrzewa w drugiej połowie sierpni. Owoce są duże, słodkie i soczyste. Nadadzą się do bezpośredniego spożycia ale także można robić z nich kompoty. Cechą negatywną tej gruszy jest silny wzrost, średnia odporność na mrozy i nieodporność na niektóre choroby.

Jesienne odmiany gruszy

  • Bonkreta Williamsa – odmiana ta charakteryzuje się średniej wielkości, soczystymi owocami. Nadadzą się one zarówno do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Mają nieregularny kształt, szybko przejrzewają. Grusza tej odmiany obficie plonuje, jest bardzo wrażliwa na mróz, średnio odporna na choroby.
  • Konferencja – najpopularniejsza grusz jesienna. Owoce jej są soczyste, słodkie, jędrne. Nadadzą się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Dojrzewają w drugiej połowie września. Owoce są dość trwałe, drzewa rosną silnie, obficie plonują. Wytrzymała na mróz, odporna na choroby.

Zimowe odmiany gruszy

  • Komisówka – jest to odmiana o smacznych, słodko-kwaśnych owocach, które są soczyste. Świetnie nadadzą się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory. Owoce są średnie oraz duże. Dojrzewają one na pograniczu września oraz października. Drzewa rosną silnie, są odporne na choroby oraz mróz.
  • Lukasówka – znana odmiana, posiada dobre słodkie, duże owoce. Nada się na przetwory, jak i do spożycia bezpośredniego. Owoce dojrzewaj pod koniec września, a także na początku października, są one bardzo trwałe. Grusza rośnie silnie, obficie plonuje. Jest wrażliwa na mróz i niektóre choroby (parch).