Type to search

Kiwi jakiego nie znacie

Ciało i zdrowie Diety

Kiwi jakiego nie znacie

Share

Kiwi jest popularnym owocem, który jest pełen substancji odżywczych. Jest on polecany zwłaszcza osobom, które mają zmniejszoną odporność, odchudzają się lub mają problemy z trawieniem czy cerą. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej na temat kiwi. Zapraszamy do lektury!

Ile kalorii ma kiwi?

Kiwi kalorie – ile ich ma? Nie należy ono do bardzo kalorycznych owoców. Kiwi w porównaniu do innych owoców ma przeciętną ilość kalorii.

100 g kiwi to zaledwie 61 kcal. Średnie kiwi (75 g) zawiera około 46 kalorii – przekłada się to na ok. 2% dziennego zapotrzebowania na kalorie dla dorosłego człowieka przy normalnej wadze oraz zachowaniu przeciętnej aktywności fizycznej. Kalorie zawarte w kiwi pochodzą w 87% z węglowodanów, 7% z tłuszczy i 6% z białka

Owoce, które mają zbliżoną ilość kcal do kiwi, to między innymi liczi czy kumkwaty.

Jakie właściwości zdrowotne ma kiwi?

Kiwi właściwości posiada bardzo wiele. Częste spożywanie owoców kiwi ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Owoce kiwi właściwości posiadają bardzo wiele, między innymi:

  • chronią wzrok przed różnymi chorobami,
  • poprawiają jakość snu,
  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
  • łagodzą objawy astmy,
  • korzystnie wpływają na perystaltykę jelit,
  • przeciwdziałają zaparciom
  • mogą mieć działanie antydepresyjne,
  • mają dobry wpływ na koncentrację,
  • wspierają pracę nerek.

Kiwi a wartości odżywcze

Kiwi wartości odżywcze posiada zróżnicowane – posiada je miąższ oraz pestki.

  • Pestki zawierają cenne kwasy Omega-3, spowalniające starzenie się komórek oraz obniżające zawał serca i wzmacnianie pamięci.
  • Dzięki bogatym wartościom odżywczym, kiwi jest często stosowane w kosmetyce. Owoce te stosuje się między innymi w produkcji szamponów czy żeli do kąpieli. Pestki kiwi natomiast są wykorzystywane do peelingów, a kwasy obecne w kiwi w kremach albo maseczkach.
  • Wartości odżywcze kiwi (na 100 g): białko – 1,14 g, tłuszcz – 0,52 g, błonnik – 3,0 g, węglowodany – 14,66 g, wartość energetyczna – 61 kcal.

Kiwi – witaminy i minerały

Kiwi należy do owoców, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ilość witamin i minerałów w kiwi wygląda następująco:

  • Kiwi witaminy (na 100 g): Ryboflawina – 0.025 mg, Witamina E – 1.46 mg, Witamina K – 40.3 µg, Tiamina – 0.027 mg, Witamina A – 87 IU, Kwas foliowy –  25 µg, Niacyna – 0.341 mg, Witamina B6  – 0.063 mg, Witamina C – 92.7 mg, 
  • Kiwi minerały (na 100 g): Cynk – 0.14 mg, Potas – 312 mg, Żelazo – 0.31 mg, Fosfor – 34 mg, Magnez – 17 mg,  Sód – 3 mg, Wapń – 34 mg

Kiwi w ciąży

Spożywanie kiwi przez kobiety ciężarne jest wskazane, gdyż owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, która ma spory wpływ na przeciwdziałanie niedokrwistości. Witamina ta zapewnia też szybsze wchłanianie żelaza oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki czemu zapewnione jest sprawne przemieszczanie się krwi do organizmu dziecka. Przenosi ona tlen i ważne składniki odżywcze. Oprócz tego kiwi ma sporo błonnika pokarmowego – ułatwia on usuwanie zatwardzeń, które często towarzyszą kobietom ciężarnym.

Tags