Jabłka – zdrowie ze spiżarni
Share

O jabłkach mówi się choćby, że wspomagają trawienie, pomagają w odchudzaniu i obniżają wysoki poziom „złego” cholesterolu. O zasadności ich jedzenia przekonywały nas prababcie, teraz zaś również naukowcy nie mają wątpliwości, co do tego, że na pytanie o to, czy jabłka są zdrowe odpowiedź może być jedynie twierdząca.
Jabłka – wartości odżywcze
Już sam skład jabłek przekonuje nas o tym, że warto po nie sięgać. To przecież nie tylko owoc bogaty w przeciwutleniacze, ale i niemal wszystkie naturalnie występujące witaminy. Tym jednak, co sprawia, że owoc ten doczekał się profesjonalnych analiz naukowych, jest jednak obecność w jego składzie pektyn oraz błonnika. To właśnie oba te składniki wspomagają nasze jelita i zachęcają je do prawidłowego funkcjonowania, a jednocześnie ułatwiają pozbywanie się z organizmu metali ciężkich i toksyn.
Także przy przeziębieniu trudno o owoc lepszy niż jabłko witaminy w nim zawarte wzmacniają bowiem odporność naszych organizmów, a jednocześnie zmniejszają ryzyko ewentualnej infekcji. Obecna w jego składzie witamina C posiada też ten atut, że skutecznie walczy z wodnymi rodnikami, dzięki czemu może tuszować widoczne efekty starzenia się organizmu ujawniające się dość szybko.
Jabłka – właściwości
Nie ma jednej tylko odpowiedzi na pytanie o to, dlaczego warto jeść jabłka, jedno jest jednak pewne – jedzenie jabłek da nam szansę na złagodzenie problemów z trawieniem, z jakimi się zmagamy. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że obecny w nich błonnik przyspiesza procesy trawienne, a jednocześnie pozwala organizmowi na bardziej skuteczną walkę zarówno z biegunkami, jak i wzdęciami i zaparciami.
Błonnika, z którego tak dobrze znane są jabłka, trudno nie docenić także wówczas, gdy zmagamy się z nadwagą. Oczywiście, nie schudniemy jedząc jabłka i nie zmieniając innych nawyków żywieniowych. Gdy jednak zechcemy popracować nad sobą, jabłka z pewnością przyspieszą proces trawienny, będą skutecznie wspomagać nasze jelita, a jednocześnie, pomimo niewielkiej wartości kalorycznej, zapewnią nam uczucie sytości.
Jabłka dla urody
O korzystnym wpływie jabłek na naszą urodę przesądza wspominana już witamina C. To właśnie ona pozwala na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, a dzięki temu widocznie poprawia nie tylko stan cery, ale również włosów oraz paznokci. Witamina C jest też w stanie zabezpieczyć komórki skóry przed uszkodzeniami, dzięki czemu nawet naturalne zmiany, do jakich dochodzi w naszym organizmie sprawiają wrażenie wolniejszych i mniej spektakularnych.
Be Social