Tatarak zwyczajny – ziołolecznictwo
Share

Tatarak zwyczajny jest dość popularną byliną o grubym kłączu, która szczególnie dobrze czuje się na terenach bagnistych. Każdy z nas miał z nim kiedyś do czynienia, nie każdy ma jednak świadomość tego, że bylina jest dość powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie.
Kłącze tataraku – podstawowe informacje
Tatarak zwyczajny jest rośliną, która pierwotnie rosła w Azji. Na terenie dzisiejszej Polski pojawiła się w okresie najazdów tatarskich, im też zawdzięcza swoją nazwę. Dzięki odporności na mrozy tatarak szybko się tu zadomowił i dziś w wielu rejonach Polski występuje powszechnie. Odróżnienie tataraku od innych roślin nie jest trudne już choćby dlatego, że ma on bardzo intensywny zapach. W oczy rzucają się jednak również charakterystyczne rozgałęzienia i mieczowate liście.
Właściwości tataraku
Dzięki swoim właściwościom tatarak zwyczajny znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Jest też często składnikiem likierów, może poprawiać apetyt i jest wykorzystywany w kuracjach, których celem jest pozbycie się głodu nikotynowego u palaczy. Odwary z kłaczy są znane ze swojego działania bakteriobójczego, sama roślina zaś dobrze radzi sobie zarówno z łupieżem, jak i z zapaleniami skóry. Jej skład budzi zresztą duże zainteresowanie naukowców. Wynika to przede wszystkim z tego, że tatarak posiada nawet 5,5 procent olejku eterycznego. W kłączu możemy znaleźć, między innymi, garbniki, cholinę, węglowodany wraz ze skrobią, sole mineralne i cenne kwasy organiczne.
Kłącze tataraku – zastosowanie
W zależności od tego, w jaki sposób chcemy wykorzystać tatarak zwyczajny, możemy zdecydować się między innymi na napar i odwar, nalewkę aromatyczną, proszek, kąpiel, mieszanki ziołowe i okłady. Co ważne, wiele postaci tej rośliny możemy przygotować samodzielnie.
W ziołolecznictwie dużą popularnością cieszy się choćby napar z użyciem kłącza tataraku. Zwykle wykorzystuje się do tego ½ łyżki rozdrobnionego tataraku zalane szklanką wrzącej wody. Napar należy trzymać przez godzinę w termosie, potem zaś należy przyjmować dawki wynoszące około 1/3 szklanki dwa lub trzy razy dziennie. Napar taki stosowany pół godziny przed jedzeniem jest znakomitym środkiem przyspieszającym wydzielanie soku żołądkowego. To także doskonałe rozwiązanie na przyspieszenie trawienia.
Także nalewka tatarakowa nie jest trudna do przygotowania. Tu wystarczy dziesięć gramów korzenia rośliny i pół litra spirytusu. Nalewka powinna być odstawiona na trzy tygodnie a następnie zażywana pod wodę lub cukier w dawce trzydziestu kropli dwa razy dziennie. Jeśli jest przyjmowana przed posiłkiem – znakomicie wzmacnia łaknienie. Po posiłku może pomóc rozwiązać problem bólów żołądka.
Be Social