Type to search

Imbir

Ciało i zdrowie Diety

Imbir

Share

Imbir jest to jedna z tych roślin, która ma wszechstronne zastosowanie. Używany jest nie tylko jako przyprawa, ale jego cenne właściwości zostały także docenione przez medycynę naturalną i producentów kosmetyków. Imbir pochodzi z Azji południowo-wschodniej i znany był już od czasów starożytnych. Od wieków należy do ważnych składników chińskiej medycyny. Na kontynencie europejskim pojawił się około IX wieku jako przyprawa kuchenna. Imbir posiada charakterystyczny, mocny aromat. W smaku jest ostry, słodki i gorzki jednocześnie. Kłącza imbiru mają kremowo-brązową barwę, a wnętrze tego warzywa jest blado-żółte.

Walory imbiru

Imbir to roślina, która ma w sobie liczne bioaktywne składniki, wspomagające organizm człowieka. Jakie są najbardziej znane właściwości imbiru? Przede wszystkim są to atrybuty lecznicze. Polecany jest na wzdęcia, migreny, problemy z koncentracją, bóle mięśni oraz stawów, a także na obrzęki. Posiada również imbir właściwości rozgrzewające. Stosuje się go jako dodatek podczas leczenia przeziębienia, zapalenia płuc i oskrzeli oraz przy wymiotach, nudnościach, kaszlu czy bólu gardła. Spożywanie imbiru pobudza również krążenie i uważa się go za jeden z afrodyzjaków.

Bardzo często stosuje się imbir na odchudzanie. Roślina ta może nam ułatwić trawienie, a także zwiększa poczucie sytości i sprawia, że mamy mniejszą ochotę podjadać niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami. Olejek z imbiru dodaje się często do środków odchudzających i kosmetyków antycellulitowych.

Imbir – przeciwwskazania

Kto nie powinien spożywać imbiru? Osoby cierpiące na wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, a także ludzie chorujący na refluks żołądkowo-przełykowy i hemofilię. Imbir nie jest też polecany w dużych ilościach kobietom w ciąży. Pomimo, że stosowany jest podczas nudności to jednak trzeba uważać, gdyż może doprowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu. Na imbir powinny również uważać kobiety karmiące piersią, aby nie wywoływać problemów żołądkowych u dzieci.

Sprawdź także:  Pokarmy, których powinna unikać kobieta w ciąży

W jakiej postaci spożywać imbir?

Imbir sproszkowany można stosować jako przyprawę do wielu potraw kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Warto też kupić sobie lub zrobić samodzielnie syrop z imbiru. Taki syrop możemy wówczas dodać do herbaty i innych napojów. Podczas przeziębienia dobrym pomysłem będzie napar z imbiru, który możemy przygotować, zalewając pokrojone bądź starte na tarce kłącza. Do takiego naparu można też dodać sok z cytryny i miód. W kuchni stosuje się też imbir marynowany, którego zadaniem jest oczyszczanie kubków smakowych, aby lepiej poczuć smak potraw. Dodawany jest najczęściej do sushi. Imbir można zamarynować w domu samodzielnie i zjadać jako przekąskę.  

Włączenie tej niesamowitej przyprawy do diety pomoże nam w wielu dolegliwościach. Nie należy o tym zapominać, zwłaszcza, że imbir jest tani i dostępny w wielu sklepach w Polsce. Przyjmowanie imbiru bardzo rzadko niesie ze sobą jakieś skutki uboczne. A co z osobami, które nie za bardzo lubią smaku imbiru, a chciałyby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości? Mogą kupić sobie suplementy diety, które zawierają ekstrakty z tej rośliny. 

Tags