Type to search

Brokuły – jaki mają wpływ na organizm człowieka?

Ciało i zdrowie Diety

Brokuły – jaki mają wpływ na organizm człowieka?

Share

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, jakie możemy podać na talerzu. Nazywane są zielonym kalafiorem i faktycznie ich smak i wygląd nieco go przypomina. Nic dziwnego, należą do tej samej rodziny warzyw. Stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju ludzkiego organizmu, a także element niskokalorycznych diet. Brokuły służą nam w sposób wieloaspektowy. Mają korzystny wpływ na nasze wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny. Pomagają zdrowiu, jak i urodzie. Jeśli interesują Cię brokuły właściwości, zapraszam do lektury.

Brokuły? Na zdrowie!

Najważniejszą z punktu widzenia prozdrowotnego właściwością brokułów jest ich działanie antynowotworowe. Dzieje się tak dzięki zawartości cennego sulforafanu, związku chemicznego o walorach antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Aby jednak zielony kalafior po ugotowaniu zachował cenne wartości, musi być odpowiednio przyrządzony – w temperaturze 76 st. C, a nie – jak dotychczas sądzono – 86 st. C. Blanszowanie brokułów ochroni ich kolor, umożliwi mrożenie, ale niestety – pozbawi je ważnego związku chemicznego. Najlepsze zatem wydaje się gotowanie warzywa na parze, by zachować jak najwięcej znakomitych właściwości sulforafanu. Brokuł wartości odżywcze powodują, że powinien on znaleźć się w diecie każdego diabetyka i osób dbających o wygląd. Ma on niski indeks glikemiczny (IG – 15) i mało kalorii (zaledwie 35kcal), więc może z powodzeniem stanowić główny składnik jadłospisu osób odchudzających się. Działanie antyoksydacyjne brokułów znakomicie służy cerze, a niski poziom brokuły kalorie – zachowaniu odpowiedniej wagi.

Skarby ukryte w brokułach

Brokuły są skarbnicą witamin i składników odżywczych. Są znakomitym źródłem wapnia i witaminy C, co pozytywnie działa na stan kości i pozwala obniżyć ryzyko zachorowania na osteoporozę. Zawarte w brokułach żelazo i kwas foliowy zapobiegają anemii, a także usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego. Dobroczynny wpływ zielonego kalafiora zależy też od wysokiego poziomu potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i zapobiega zawałom serca, a także pozytywnie oddziałuje na układ moczowy. Wzrok wspomagany jest przez witaminę B2 oraz luteinę. Brokuły witaminy zapewniają prawidłową pracę całego organizmu ze względu na różnorodność zawartych w nich pierwiastków. Brokuły oraz kiełki brokułów pomagają regulować poziom cukru i żelaza we krwi, dlatego polecane są cukrzykom oraz chorym na anemię.

Zielone płuca

Na tym jednak nie koniec pożytków płynących ze spożywania brokułów. Okazuje się bowiem, że warzywa te są jeszcze zdrowsze niż dotychczas sadzono. Obecny w brokułach sulforafan ma zdaniem uczonych jeszcze inne, nieznane dotąd właściwości, dlatego warto zatrzymać się nad kwestią brokuły a zdrowie układu oddechowego. Do szerokiego już spektrum cech tego składnika dochodzi jeszcze pozytywny wpływ na układ oddechowy, zwłaszcza u osób cierpiących na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) i narażonych na szkodliwe działanie dymu papierosowego. Sulforafan uruchamia u chorych nieczynny lub słabo pracujący gen NRF2, który motywuje komórki do walki z niebezpiecznymi substancjami, ułatwiając oddychanie.

Jak się okazuje, brokuły wciąż stanowią pole badań i poszukiwań naukowców. Wciąż odkrywane są jego kolejne korzystne właściwości. Jedzmy więc zielone kalafiory, wiedząc, co cennego w sobie mieszczą, i licząc na to, że jest w nich jeszcze więcej nieodkrytych zalet.  

Tags