Czosnek niedźwiedzi. Dlaczego warto dodawać go do posiłków?
Share
Czosnek niedźwiedzi. Dlaczego warto dodawać go do posiłków?
Wiele roślin o bogatych właściwościach, które pomagają utrzymać zdrowie człowieka i leczyć odkrywane są dopiero dziś, choć znane są od bardzo dawna. Tak jest właśnie z coraz częściej stosowanym czosnkiem niedźwiedzim, rośliną, po którą sięgają niedźwiedzie tuż po przebudzeniu.
Czosnek niedźwiedzi uprawa
Czosnek niedźwiedzi naturalnie rośnie dziko w wilgotnych lasach mieszanych jednak można go również uprawiać we własnym ogrodzie. Jego uprawa nie jest trudna. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych i próchniczych o lekko zasadowym lub obojętnym pH. Raz posadzona w takich warunkach będzie rosła i sama się rozmnażała dzięki nasionom, które wydaje w maju. Można również kupić gotowe nasiona, które są przeznaczone do wysiewu późną jesienią. Po tym czasie nasiona przechodzą w tak zwany okresy spoczynku. Rozwijają swoje liście w okresie wiosennym, od marca do kwietnia.
Czosnek niedźwiedzi właściwości
Czosnek niedźwiedzi, choć nie wiele ma wspólnego z czosnkiem pospolitym pod względem wyglądu to ma z nim wiele wspólnych właściwości. Roślina ta wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga podczas przeziębień. Wykazuje ona działanie podobne do antybiotyku. Większość jej leczniczych właściwości pochodzi ze związków siarki, które są w składzie tego czosnku. Siarka występuje w organizmie człowieka między innymi, jako składnik białka skóry, paznokci i włosów. Dlatego ma na ludzki organizm taki pozytywny wpływ. Czosnek wyrównuje również poziom ciśnienia tętniczego. Ponadto dodawanie go do codziennych posiłków wspomaga okład sercowo-naczyniowy. Skutecznie walczy również z pasożytami układu pokarmowego między innymi tasiemcem, owsikami i glistami, a także z drożdżakiem typu Candida albicans.
Czosnek niedźwiedzi zastosowanie
Liście czosnku niedźwiedziego maja najwięcej aromatu i są najsmaczniejsze wczesną wiosną. Takie liście to wspaniały dodatek do sałatek, past i twarogów. Do sosów, dań mięsnych oraz rybnych czy też zup doskonale nadają się starsze i suszone liście, a także cebulki tej rośliny. Tak, jak wspomniano liście czosnku można również zasuszyć na przykład w suszarce do grzybów, aby liście nie zżółkły. Wtedy nie stracą swojego aromatu oraz smaku.
W naturze znajdziemy wszystko, czego nasz organizm potrzebuje, aby był zdrowy. I choć dziki czosnek niedźwiedzi w Polsce jest pod częściową ochroną gatunkową to nie jest to powód, aby z niego rezygnować. Można uprawiać go samodzielne i czerpać korzyści z jego wspaniałych właściwości.
Be Social