Type to search

Czarny bez – jego właściwości i zastosowanie

Ciało i zdrowie Ziołolecznictwo

Czarny bez – jego właściwości i zastosowanie

Share

Czarny bez jest jedną z roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie od wieków. Jakie są jego właściwości oraz zastosowanie?

Jest uznawany za wartościowy surowiec lekarski, który nie tylko ma szereg pozytywnych właściwości leczniczych, ale również jest ozdobą ogrodów – czarny bez, ponieważ to właśnie o nim mowa, jest całkowicie bezpieczny w używaniu przez ludzi. Kwitnie w okresie od maja do czerwca, a w sierpniu daje owoce o bardzo ciemnym, praktycznie czarnym kolorze.

Co znajduje się w czarnym bzie?

Jeśli interesuje nas czarny bez właściwości tej rośliny sprawiły, że nazywany jest on również bzem lekarskim.

Znajdujące się w nim składniki powodują, że ma on bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń, a także używany jest jako element naturalnej profilaktyki. Warto wskazać między innymi na duże ilości witamin A, C, B, garbniki, pektyny, rutyny, kwasy fenolowe, terpeny, śluzy, flawonoidy, a także na sole mineralne w zależności od części rośliny – owoców, kwiatów.

Właściwości czarnego bzu:

• reguluje naturalnie procesy trawienne – wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego i zapobiega wzdęciom oraz zgadze, łagodząc także ich objawy
• pozytywnie wpływa na pracę nerek – zmniejsza ryzyko powstawania schorzeń nerek, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu infekcji
• zmniejsza stany podgorączkowe, przeziębienie – pomaga w oczyszczaniu układu pokarmowego z zalegającej wydzieliny dzięki działaniu wykrztuśnemu, zmniejsza bóle gardła, ponieważ ma lekkie działanie przeciwbólowe
• wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn – za sprawą swojego działania napotnego oraz moczopędnego
• zmniejsza trądzik i podrażnienia skóry – zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym, a także łagodzi zmiany

Sprawdź także:  Migdały - źródło zdrowia

Jak stosować czarny bez?

Gdy chcemy włączyć do swojej diety czarny bez zastosowanie tej rośliny możliwe jest na kilka różnych sposobów.

Przede wszystkim znany jest odwar z czarnego bzu, czyli inaczej herbata z czarnego bzu. Przygotowuje się ją z kwiatów, które zalewa się wrzątkiem. Herbata może być używana do picia albo do płukania gardła.

Także przygotowywany jest syrop z bzu – można wykonać go zarówno z owoców, jak również z kwiatów bzu. Roślinę wtedy zalewa się wodą i dodaje się cukier. Syropy z bzu są bardzo smaczne i mogą być używane również do dosładzania napojów.

Czarny bez używany jest również do produkcji soków. Można przygotowywać je samodzielnie, ale można też kupić je jako gotowe. Doskonale nadają się do rozcieńczania w wodzie, ale także można dodawać je do herbaty i innych typów napojów.

Zainteresują Cię także

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *