Type to search

Cedrowy olejek eteryczny- właściwości i zastosowanie

Ciało Ciało i zdrowie

Cedrowy olejek eteryczny- właściwości i zastosowanie

Share

Wielu z nas już od lat regularnie sięga po naturalne środki lecznicze oraz pielęgnacyjne, które na stałe goszczą w domowych apteczkach. Jednym z takich preparatów jest olejek cedrowy eteryczny. Wyróżnia się on szczególnymi właściwościami, docenianymi w przemyśle kosmetycznym jak i pielęgnacyjnym. Co powinniśmy o nim wiedzieć i kiedy warto po niego sięgać?

Jak pozyskiwany jest olejek cedrowy?

Cedrowy olejek eteryczny pozyskiwany jest z drewna jałowca wirgińskiego, określanego także jako cedr wirgiński, w drodze destylacji parowej. Sam jałowiec wirgiński należy do roślin, które za swoje naturalne środowisko wybrały klimat chłodny oraz umiarkowany, czyli taki, który najczęściej występuje na pewnych wysokościach. Są to między innymi Chiny, Japonia, Ameryka Północna czy też Rosja. Zaliczany jest do roślin długowiecznych rodziny sosnowatych. Niektóre gatunki cedru mogą żyć nawet do 800 lat.

Olejek cedrowy eteryczny może być otrzymywany na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest tłoczenie na zimno. Olej tak powstały wyróżnia się orzechowym smakiem, bursztynowym kolorem oraz wyjątkowymi właściwościami: posiada dużo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Drugim sposobem jest tłoczenie na gorąco. Olejek tłoczony w ten sposób cieszy się dużą popularnością w medycynie oraz przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.

Właściwości olejku cedrowego

Do głównych składników olejku cedrowego należy zaliczyć: alfa-cedren, beta-cedren, cedrol, widdrol, tujopsen oraz grupę seskwiterpenów, cennych ze względu na swoje właściwości lecznicze.

Ponadto, olejek cedrowy zawiera także liczne witaminy z grupy B i D, wpływające na skład naszej krwi oraz poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. W jego składzie spotkać można również witaminę E oraz F, która jest nawet 3 razy wyższa niż w oleju z ryb.

Sprawdź także:  Fantazje erotyczne – o czym najczęściej fantazjujemy?

Olejek cedrowy to także bogate źródło minerałów takich jak jod, magnez i miedź. 

Zastosowanie olejku cedrowego

Olejek cedrowy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom znalazł swoje szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie i lecznictwie, ale także w kosmetyce, jako składnik wielu środków pielęgnacyjnych. Dlaczego zatem warto wyposażyć swoją domową apteczkę właśnie w ten olejek?

Lecznicze właściwości olejku cedrowego

  • To, co wyróżnia olejek cedrowy to jego bardzo łatwa wchłanialność oraz przyswajalność zarówno wśród dzieci jak i dorosłych.
  • Zawarta w nim witamina E zaliczana jest do grupy aktywnych przeciwutleniaczy, pomagającą zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi.
  • Witamina F natomiast zalecana jest u kobiet karmiących, bowiem zwiększa laktację i zapobiega miażdżycy.
  • Olejek cedrowy działa także antyseptycznie: chroni przed tężcem oraz zapobiega zakażeniom ran. Chroni nasz organizm przed działaniem toksyn, dlatego też śmiało można aplikować go na powstałe na ciele rany.
  • Pomaga w walce z łojotokiem, łuszczeniem się skóry, regulując wydzielanie się łoju oraz lecząc tak powstałe infekcje.
  • Posiada działanie moczopędne.
  • Olejek cedrowy jest także doskonałym środkiem wykrztuśnym, pozwalającym na złagodzenie kaszlu. Działa bowiem łagodząco oraz przeciwzapalnie.
  • Wpływa korzystnie na układ nerwowy, zmniejszając uczucie niepokoju i stresu.

Olejek cedrowy w kosmetyce

  • Jest to skuteczny preparat w zwalczaniu trądziku oraz podobnych zmian skórnych.
  • Zalecany jest dla włosów przetłuszczających się, gdyż zmniejsza on produkcję łoju oraz zapobiega wypadaniu włosów.
  • Zawiera cenne utleniacze, które mogą spowolnić procesy starzenia się.
  • Ponadto, olejek cedrowy jest składnikiem wielu kremów, balsamów czy peelingów do ciała. Pozwala on nawilżyć oraz wygładzić naszą skórę. Polecany jest szczególnie zimą na spierzchnięte dłonie.
Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *