Type to search

Bylica piołun i jego prozdrowotna charakterystyka

Ciało i zdrowie Ziołolecznictwo

Bylica piołun i jego prozdrowotna charakterystyka

Share

Bylica piołun to ziele o prozdrowotnych właściwościach. Można go spotkać dziko rosnący również w Polsce. Medycyna naturalna staje się coraz bardziej powszechna, Rośnie zainteresowanie ziołami i ich leczniczymi właściwościami. Piołun pomimo swojego cierpkiego smaku wraca do łask.

Jak wygląda piołun?

Piołun bylica jest bardzo charakterystyczny i łatwo go rozpoznać. Jest dość wysoki i rośnie tworząc kępy. Kwiat tej rośliny ma kolor żółty, natomiast ich łodygi są brązowe. Liście są lekko szare i owłosione z obu stron. Ze względu na swój kolor oraz kępy, jakie piołun tworzy, na łące jest dobrze widoczny.

Piołun właściwości.

Właściwości piołunu są bardzo szerokie. Kiedyś najbardziej wykorzystywany był na pasożyty pokarmowe, ze względu na swoje działanie oczyszczające i bakteriobójcze, a także dlatego, że pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego. Ponadto piołun wzmacnia i oczyszcza wątrobę, przyspiesza trawienie oraz reguluje prace jelit, a przy okazji poprawia apetyt. Może pomóc również kobietom z nieregularnym cyklem menstruacyjnym, ponieważ ma wpływ na jego regulację.

Piołun działanie

Piołun bylica ma bardzo charakterystyczny, goryczkowaty smak. Wynika on ze składu, w którym jest spora ilość bieliny. To właśnie dzięki temu składnikowi piołun tak dobrze działa na przewód pokarmowy. Picie piołunu pod różnymi postaciami działa stymulująco na apetyt. Jego działanie można wykorzystać również zewnętrznie do zrobienia okładów na skórę, jako środek odkażający.

Sprawdź także:  Szałwia lekarska - jej właściwości i zastosowanie

Piołun zastosowanie

Piołun występuje jako składnik suplementów wspomagających układ trawienny. Jest składnikiem również mieszanek ziół. Łączy się go często z miętą, melisą oraz dziurawcem. Najczęściej jednak przygotowuje się z niego odwar lub napar.
Napar przygotowuje się zalewając jedną łyżeczkę ziela wrzątkiem. Jedna łyżeczka na szklankę. Parzy się go od 20 – 30 min. Po odcedzeniu pije się jedną łyżeczkę naparu maksymalnie 3 razy dziennie. Aby smak był łagodniejszy można dodać trochę miodu lub cukru.
Odwar natomiast przyrządza się zalewając jedną lub dwie łyżeczki szklanką wody. Następnie doprowadza się taki napój do wrzenia i gotuje przez około 5 minut. Po odcedzeniu odwar można stosować zewnętrznie.

Piołun jest całkowicie bezpieczny, jeżeli pije się go w umiarze. Przeciwwskazaniem do jego picia jest uczulenie na składniki piołunu. Jest to jednak bardzo rzadkie. Piołun ma bardzo silne działanie i na pewno pomoże w dolegliwościach opisanych powyżej. Najlepiej poprawić swoje zdrowie w naturalny sposób, jakim jest na przykład picie ziół.

Zainteresują Cię także

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *