Type to search

Antynowotworowa pektyna

Ciało i zdrowie Diety

Antynowotworowa pektyna

Share

Pektyny to związki występujące naturalnie w roślinach i są zaliczane do frakcji rozpuszczalnej w wodzie błonnika pokarmowego. Pektyny znane są przede wszystkim ze swoich właściwości żelujących. Pektyny najczęściej stosowane są do zagęszczania różnego rodzaju przetworów. Pektyny posiadają również szereg właściwości prozdrowotnych.

Właściwości antynowotworowe

Rozważając prozdrowotne właściwości pektyn w kontekście ich działania antynowotworowego należy zwrócić szczególną uwagę na zdolność pektyn do hamowania wchłaniania metali ciężkich z pożywienia. Pektyny, dzięki swoim właściwościom żelującym mogą korzystnie wpływać na proces wypróżnień. Po pierwsze pektyny powodują zagęszczenia mas kałowych i wcześniejsze wypełnianie się bańki odbytnicy przez co regulują rytm wypróżnień. Zagęszczenie mas kałowych powoduje że metale ciężkie i inne związki toksyczne występujące w kale mają krótszy czas kontaktu z błoną śluzową jelita. Ograniczanie wchłaniania metali ciężkich i zbędnych produktów przemiany materii powoduje znaczne obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego.

Poprawa wchłaniania

Błonniki pokarmowy, w tym pektyny wpływa również na wczesne występowanie uczucia sytości przez co pozwala ograniczyć przejadanie się. Zdolność pektyn do pęcznienia w żołądku powoduje lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Lepsze wchłanianie mikroskładników oraz witamin w znaczący sposób może obniżać ryzyko nowotworów, a u osób zmagających się z nowotworem może zapobiegać rozwojowi niedożywienia.

Wpływ na mikroflorę jelitową

Wykazano że pektyny mogą być bardzo korzystne w regulacji składu mikroflory jelitowej. Pektyny sa naturalną pożywką dla prawidłowej flory jelitowej, działają więc jako naturalny probiotyk i wspomagają pracę jelit. Liczne prace pokazały że prawidłowy skład mikroflory jelitowej ma wpływ na wiele parametrów zdrowia w tym na ryzyko rozwoju nowotworu. Ponadto, wykazano że pektyny mają zdolność do zlepiania i usuwania flory patogenicznej. Pektyna jako naturalny probiotyk zapewnia szczelność bariery jelitowej i chroni przenikaniem potencjalnych kancerogenów z pożywienia.

Poprawa perystaltyki

Pektyny jako frakcja nierozpuszczalna błonnika pomaga w sposób mechaniczny usunąć resztki pokarmowe zalegające w przewodzie pokarmowym przez co pozwala na zapobieganiem procesom gnicia oraz wchłaniania produktów rozpadu pokarmów w jelicie grubym. Warto dodać że pektyna może powodować przyspieszenie perystaltyki jelit drażniąc mechanicznie jelito i dzięki temu regulować rytm wypróżnień. Regulacja rytmu wypróżnień i mechaniczne usuwanie zalegających resztek pokarmowych chroni przed powstawaniem złogów w jelitach, które w przyszłości mogą przyczynić się do powstania nowotworu jelita.

Działanie obniżające cholesterol

Frakcje nierozpuszczalne błonnika pokarmowego mają zdolność do wiązania cząsteczek cholesterolu i przez to ograniczać jego wchłanianie. Ograniczanie wchłaniania cholesterolu pozwala zapobiegać miażdżycy tętnic i uchronić przed udarem lub zawałem serca.