Słonecznik zwyczajny
Share

Słonecznik zwyczajny należy do roślin z rodziny astrowatych i pochodzi z Meksyku. W Europie pojawił się w XVI wieku i jest obecnie uprawiany w wielu miejscach na świecie w celach spożywczych, przemysłowych, a także jako roślina ozdobna i lecznicza.
Nazwa słonecznika po łacinie i w kilku innych językach to „helianthus”, a wywodzi się ze starogreckich słów „helios” – słońce oraz „athos” – kwiat. Słoneczniki były też popularne w Ameryce Południowej wśród Inków. Z racji tego, że Słońce było dla nich najwyższym bóstwem to uznali je za święte rośliny. Słonecznik także w Europie zaczarował niejednego artystę i pojawiał się wielokrotnie w sztuce ludowej jako symbol lata.
Słonecznik – wartości odżywcze
Słoneczniki posiadają długą i prostą łodygę. Na jej końcu znajduje się duży kwiatostan, którego średnica wynosi około 30 centymetrów. Nasiona słonecznika, które rosną w środkowej części kwiatu, należą do części jadalnej i są bogatym źródłem wartości odżywczych. Jakie posiada słonecznik właściwości? Przede wszystkim są to zdrowe kwasy tłuszczowe z grupy omega 6 i omega 3. Ziarna słonecznika zawierają również wiele witamin z grupy E, B, A, D, C oraz wapń, magnez, potas, miedź, sód, żelazo i błonnik.
Działanie słonecznika
Spożywanie słonecznika może przynieść dla naszego organizmu wiele korzyści. Nasiona zawierają substancje, które przypominają budową ludzki cholesterol. Ich nazwa to fitosterole, a ich regularne spożywanie pomaga zapobiec miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko zawału. Nasiona chronią także przed niektórymi rodzajami raka jak rak sutka, prostaty, płuc i jelita grubego. A jakie ma olej słonecznikowy właściwości kosmetyczne? Duża zawartość witaminy E w słoneczniku opóźnia starzenie się skóry. Olej może pomóc cerze z problemami trądzikowymi i zawiera antyoksydanty. Poza tym spożywanie ziaren pomaga w prawidłowym rozwoju płodu i funkcjonowaniu narządów rozrodczych, a zawartość błonnika może pomóc osobom z zaparciami.
Spożywanie
Wyłuskane nasiona można spożywać jako samodzielną przekąskę i jako dodatek do musli, chleba i deserów. Najbardziej popularny jest jednak olej, który uzyskuje się poprzez tłoczenie nasion. W kuchni olej słonecznikowy wykorzystuje się do smażenia potraw, ale powinny na niego uważać osoby z nadwagą ze względu na wysoką kaloryczność. Najlepiej kupować olej tłoczony na zimo, który jest nierafinowany, aby zachował cenne składniki. Osoby, które lubią robić własne, naturalne kosmetyki mogą go wykorzystać do olejowania włosów, dodać do maseczek i do kąpieli, a także płukać nim usta i czyścić zęby. Istnieje jeszcze inny sposób użycia słonecznika. Można wykorzystać jego żółte kwiaty, liście, łodygę i korzeń do sporządzania naparu i nalewek. Takie spożywanie słonecznika pomaga oczyścić organizm z toksyn, polecany jest dla osób z dolegliwościami żołądkowo – jelitowymi i gorączką. Przygotowany napar może też posłużyć do przemycia ran i obrzęków.
Czy słonecznik jest zdrowy? Oczywiście, że tak. Pamiętać tylko należy, aby nawet zdrowe rzeczy spożywać z umiarem. 100 gram słonecznika to około 500-600 kalorii, a kiedy zjadamy nasiona tej rośliny ciężko się czasami od nich oderwać i możemy przez nie przybrać na wadze.
Be Social