Migdały – cenne źródło zdrowia

Migdały – cenne źródło zdrowia

Migdały – cenne źródło zdrowia


Orzechy, w tym migdały, to niedoceniane produkty w naszej codziennej diecie. Mimo wysokiej zawartości tłuszczów należą do najzdrowszych przekąsek. Warto je włączyć do codziennej diety i spożywać regularnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin.

Cenne źródło wapnia

Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. 28g (ok. 23 szt. Migdałów) to 70 mg wapnia. Zawierają też sporo białka – ok. 20g w 100 g produktu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Zawierają dużo tłuszczów, co nie znaczy, że są przez to niezdrowe. Bardziej istotne dla zdrowia jest nie tyle obecność tłuszczu w diecie co jego rodzaj. Migdały zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy stanowczo unikać w diecie.

Bogate źródło witaminy E i B2

Są zdrową przekąska również ze względu na dużą zawartość witaminy E (240 mg/100g), która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego i B2, która pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i narządu wzroku.

Migdały – cenne źródło zdrowia

Zdrowie układu krwionośnego

Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dieta obfitująca w migdały wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie poziomu trójglicerydów. 40 gramów migdałów dziennie, czyli około 1/3 kubka (ok. 34 orzechy) może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Profilaktyka nadciśnienia tętniczego

Migdały są również zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (National Institutes of Health and the American Heart Association).

Migdały w diecie odchudzającej

Migdały warto zajadać również będąc na diecie odchudzającej, co zapewnia uczucie sytości i zmniejsza szanse na sięgnięcie po niezdrowe przekąski podczas napadów głodu.

Zdaniem naukowców Purdue University żucie migdałów zmniejsza uczucie głodu, co może być istotne podczas odchudzania.

Uwaga na tłuszcze trans

Migdały mają dobroczynny wpływ na zdrowie pod warunkiem, że są nieprzetworzone i nie poddawane obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, czy prażeniu.

Wysoka temperatura powoduje wytworzenie kwasów tłuszczowych trans z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przez co zmienia dobroczynne wielonienasycone tłuszcze w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki. Obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), powodują tycie,  stany zapalne w organizmie, wywołują syndrom X i cukrzycę.

Migdały w diecie odchudzającej

Właściwości odżywcze migdałów

Garść migdałów (ok. 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera:

Kalorie: 164 cal.
Proteiny (białko): 6,0g
węglowodany: 5,6g
tłuszcz: 14,3g
błonnik: 3,3g
Witamina E: 7.4 IU
Witamina B2: 0.23 mg
Magnez: 78 mg

Przechowywanie migdałów

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, migdały źle przechowywane mogą stracić swoje dobroczynne właściwości. By tłuszcze zawarte w migdałach nie zjełczały, należy przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

10 comments

  1. Posted by Baśka, at Odpowiedz

    Uwielbiam migdały :) Sa pyszne, a przy okazji zdrowe…

  2. Posted by Marta, at Odpowiedz

    Migdały są pyszne w połączeniu z serkiem waniliowym :)

  3. Posted by Feliks, at Odpowiedz

    Marta, miałaś na myśli serek wanilinowy – chyba? Co do migdałów, to żeczywiście są pyszną przekąską (dla tych co mają ząbki). Nie wiem tylko jak odróżnić stare i wyschnięte od świerzych (w markecie i zapakowane oczywiście).

  4. Posted by fifek, at Odpowiedz

    Trzeba jednak pamiętać, że migdały zawierają głównie niekorzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 9 i 6 i należy jedząc migdały uzupełniać dietę o kwasy omega 3, które równoważą szkodliwość omega 6 i 9. Zatem garść migdałów owszem, ale potem łyżka tranu lub rybka.

  5. Posted by Jimmy, at Odpowiedz

    Bardzo interesująca strona internetowa. Polecam znajomym

    • Posted by Patrycja Bydlińska, at Odpowiedz

      Cieszę się, że Ci się podoba :) Będzie mi bardzo miło jeśli polecisz mojego bloga.

  6. Posted by magda, at Odpowiedz

    Uwielbiam migdaly i sa one w mojej diecie codziennie pije tez tran ale czsem mysle czy nie przesadzam z iloscia ktora spozywam a zjadam spora paczke

  7. Posted by 5am, at Odpowiedz

    Chcialem poczytac o wartosc migdalow a tu gigantyczne zdjecia jakiejs baby…. bez sensu.

Dodaj komentarz

Dobroczynne zioła i dieta
Dobroczynne zioła i dieta

Zewsząd jesteśmy atakowani informacjami na temat zasad zdrowego odżywiania. Wpaja się nam, jakie produkty są...

Dieta zdrowa dla włosów
Dieta zdrowa dla włosów

Piękne włosy to zdrowe włosy. Nienaganna ich kondycja i piękny blask zależne są od kilku...

Dieta na cellulit
Dieta na cellulit

Cellulit (medyczna nazwa to lipodystrofia), potocznie zwany „pomarańczową skórką” jest to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej,...

Zamknij